úterý 10. února 2015

Miliardář Eric Sprott: Jsou centrální banky před krachem?

Miliardář Eric Sprott : Připadá mi velice ironické, že nejvíce volatilním aktivem posledních dnů, jsou měny! Což se zdá být více než podivné, když globální akciové trhy akorát šlapou vodu. Přesto máme měny, které doslova mlátí všude kolem sebe, jako euro, jen, rubl a kanadský dolar. Žijeme ve velmi bizarním světě financí, protože měnové války i nadále trvají, ke vzteku vlád a centrálních bank.

Vždycky jsem přemýšlel, jak se vypořádat s jednou biliardou derivátů? Ta je vázána na různé nástroje, včetně měn. Už jsme měli tu možnost vidět, co se stalo, když byl švýcarský frank přeceněn a společnosti přes noc zkrachovaly!

Reportér:  Poté, co byl přes noc výrazně přeceněn švýcarský frank se mnoho lidí zabývalo otázkou, zda se podobná věc může stát i na trhu se zlatem.

Sprott: Máme tuto obrovskou volatilitu na měnových trzích a zlato je měnou!!! Zlato přitahuje hodně pozornosti. 84% populace by vydělalo peníze, pokud by do zlata investovalo v minulém roce. A téměř s jistotou si dovoluji říci, že 100% světové populace by vydělalo, kdyby nakoupili zlato v lednu! :-)

V Evropě propuká strach z nestability eura a bankovního systému, a to zejména kvůli tomu, že Řecko může zkrachovat. Tohle je způsob, jak lidi přimět k nákupu fyzického zlata. Zajímavé je, že jsme byli svědky údajného navýšení tonáže ETF GLD. Domnívám se, že jejich tzv. držení zlata vzrostlo o více než 40 tun v tomto měsíci.

Pokud lidé začnou své peníze investovat do fyzického zlata, zvýší se tím tlak na všechny centrální banky. Nyní, v roce 2015, stále častěji slyšíme o repatriaci zlata. Kapitulace centrálních bank tak může přijít v podstatě každý den! Nikdo nám nezaručí jistotu. V tomto případě to ani není možné!


Ve velkém množství nadále pokračuje tok zlata od západu na východ. Další vlna poptávky by mohla plynout z rozhodnutí Indie o zrušení dovozního cla na zlato. To by mohlo centrální banky přinutit ke kapitulaci.