středa 22. dubna 2015

Poptávka Číny po fyzickém zlatu je neukojitelná a cena dosáhne hranice 2000 dolarů!

John Ing : Číňané, se kterými jsem minulý týden mluvil, tvrdí, že růst pokračuje v nejvyšší možné míře ve všech zemích v průmyslovém světě. Výdaje na infrastrukturu budou hlavní hnací silou i do budoucna. Ale ještě důležitější je, že říkají, že čínská touha po zlatu je „ neukojitelná“!

Čína v tuto chvíli skupuje všechno dostupné fyzické zlato, které se jim dostane do rukou, což je více než 100 tun tohoto drahého kovu každý měsíc! Jakékoliv zlato za dumpingové ceny z ETF je okamžitě posíláno do Číny. Takže Čína je momentálně největším kupcem této komodity!

Je zajímavé, že v posledním čtvrtstoletí výrazně poklesly čínské nákupy amerických státních dluhopisů! Ve skutečnosti je nyní největším držitelem amerických státních dluhopisů na světě opět Japonsko. Čína nenakupuje americké státní dluhopisy, místo toho ve velkém nakupuje fyzické zlato. 

A to mě utvrzuje v domněnce, že zlato v letošním roce bude atakovat hranici 2000 dolarů!

Zlato v eurech, rublech, renminbi (oficiální čínská měna) se obchoduje na velmi vysoké úrovni. 

Skutečností je, že centrální banky vytvořily umělé bubliny aktiv. Jedna z hlavních obav je obrovský dluh v průmyslovém světě. Konec hry je na obzoru, stejně jako začátek dlouhodobého býčího trendu zlata. Není lepší uchovatel hodnoty než zlato! My ve světě dolaru bychom se to měli naučit!


úterý 21. dubna 2015

Už máte ve své sbírce stříbrné mince pro rok 2015?

Stříbrná mince 5 CAD Red-Tailed Hawk ,(káně rudoocasé) ,1 Oz, 2015
Série Draví ptáci ( Birds of Prey )

Stříbrná mince 1 AUD Australian Funnel-Web Spider (Sklípkan) 1oz 2015 
Tato stříbrná mince pro rok 2015 je nástupce stříbrné mince pro rok 2014 Australian Saltwater Crocodile.

Stříbrná mince 5 Dollars Mokoha-Great White Shark (Velký bílý žralok) 1oz 2015 
Druhá mince nové série Territory of Tokelau.

http://www.auportal.cz/1-novinka/investicni-stribro-stribrna-mince-5-dollars-mokoha-great-white-shark-velky-bily-zralok-1oz-2015-CTK001159/

čtvrtek 16. dubna 2015

Může cena zlata dosáhnout nad úroveň 18 000 dolarů?

Minulý víkend se v Dubaji konalo setkání s různými ministry a ekonomy. A jeden z předních britských ekonomů pronesl poznámku, která skutečně upoutala mou pozornost. V podstatě řekl, že je nevyhnutelné, aby se zlato stalo součástí celosvětově zvláštních práv čerpání (SDR) a také řekl, že by určitě pomohlo, kdyby Čína zveřejnila, kolik skutečně zlata vlastní!

Ale musíme se vrátit zpět do roku 2013, kdy se cena zlata propadla zhruba o 30%. Každý očekával, že BIS (Banka pro mezinárodní platby) se vyjádří v tom smyslu, že zlato bylo na nejvyšší úrovni likvidity. Nakonec k poklesu ceny v roce 2013 došlo především proto, že BIS nezmínila zlato jako část aktiv, kvalifikovanou jako likviditu. Ve skutečnosti zlato neuvedli vůbec!

Od tohoto okamžiku se zlato začalo chovat neintuitivně. Když se zhoršila geopolitická situace v Evropě, žádná odpověď zlata ve smyslu růstu se nestala. A když propukla krize na Kypru, zlatý trh hlásil úpadek.

BIS v podstatě sdělila, že se zlatem nepočítá jako s měnou. Domnívám se, že tuto informaci sdělili, protože už byli opravdu zoufalí, protože zlato bylo po dobu krize v letech 2008-2009 nejvýkonnějším aktivem!

Kdyby BIS prohlásila zlato za měnu, okamžitě by všichni začali skupovat zlato, protože je mnohem spolehlivější dlouhodobá měna než dolar, nebo jakákoliv jiná FIAT měna.  Pointa je taková, že cena zlata by okamžitě vyrazila nahoru, kdyby BIS uznala zlato jako měnu!

Význam toho, co řekl tento britský ekonom na setkání v Dubaji je takový, že se zlato s největší pravděpodobností stane součástí globální měny, v rámci IMF SDR. Je-li zlato zahrnuto v tomto balíčku, který obsahuje také dolar, yen, euro, libru a pravděpodobně juan, stane se tedy opět oficiální měnou!

Jakmile se zlato stane spolu se všemi těmito nekrytými FIAT měnami měnou oficiální, počet lidí, kteří budou chtít zlato vlastnit, se dramaticky zvýší. Papírové nekryté peníze mohou být tvořeny dle libosti, ale fyzického zlata je ve světě jen omezené množství! Takže zlato se stane jedinou skutečně účinnou variantou, jak papírové peníze vyměnit za něco, co bude mít do budoucna stále svou hodnotu. A každý bude chtít zlato vlastnit!

Důsledky jsou dalekosáhlé. Cena zlata nemusí začít okamžitě stoupat, protože Čína a jiné státy na východě budou potřebovat zvětšit své zásoby zlata. A i přes to, že BIS pozdrží nevyhnutelné, a když se zlato opravdu stane opět skutečnou měnou, budeme disponovat kombinací papírové měny a zlata.

Zlato již v minulém století prokázalo, že předčí všechny ostatní komodity, udržuje krok s ostatními klíčovými aktivy a působí jako skutečně bezpečné útočiště!


Pointa všeho je, že směřujeme k peněžnímu systému, ve kterém bude zlato hrát velice důležitou roli. 
Když si uvědomíme, že celková hodnota všeho zlata na světě je ve srovnání se světovým ochodem pakatel, musíme počítat s tím, že o zlato bude obrovský zájem a jeho cena časem zákonitě poroste směrem nahoru! Říkám, že si umím představit cenu zlata na úrovni DOW indexu, který je v současné době 18,000.

středa 1. dubna 2015

Válka ve zlatě stále zuří, ale zlato teď tuto válku vyhrává!

Rick Rule : „Zlato je nyní v býčím trendu, a to po celém světě, ve všech měnách, vyjma amerického dolaru a to po dobu již 14 měsíců.“

Pokud jste nakoupili zlato za eura, jeny, rupie, rubly nebo pesos, udělali jste opravdu dobře! Pouze zlato nakoupené za dolary je věc problematická! A jak jsem již předeslal, zlato nemusí vyhrát válku proti dolaru, musí jen prohrát trochu méně špatně! Mám podezření, že to začíná být tento případ!



Fyzická poptávka po zlatě je velmi vysoká
Zlato si vede poměrně dobře jak na papírových trzích, tak na trzích fyzických. Poptávka po zlatě je stále velmi silná. Trh se zlatem je momentálně ve velice dobré kondici!

Výhledově si zlato povede skvěle!
Dalo by se argumentovat tím, že pokud vlastníte zlato, stojí vás to několik procent ročně, to je Vaše ušlá úroková sazba. Sazby amerických 10ti letých dluhopisů klesly na 1,7 procenta, a to zejména v měně, která oslabuje rychleji, než Vaše náklady.


Každopádně můj názor na vývoj cen zlata a stříbra je velice optimistický a to i bez kolapsu amerického dolaru!