středa 1. července 2015

Je trh se zlatem připraven na celosvětovou mánii?


Rick Rule:

Zlato je nyní na býčím trhu a to v každé měně, vyjma amerického dolaru! Nadvláda dolaru je větší, vzhledem k nedostatku fiat konkurence mezi ostatními měnami, než je jeho skutečná síla! Všechno tohle mi silně připomíná situaci na trhu se zlatem v letech 2000 a 2001.

Bylo to období, kdy byl býčí trh v úplně stejné pozici jako dnes! Cena zlata pak začala dramaticky stoupat, zatímco v roce 2001 se dolaru, vůči ostatním měnám, dařilo velice dobře!

Určitě si budete pamatovat začátek epického býčího trhu, který v roce 2000 pozvedl unci zlata z 252 dolarů na 1 900 dolarů za unci v roce 2011! Cena sedmkrát vzrostla!

Číňané výrazně budují infrastrukturu a snaží se zlato přidat jako aktivum a to jak mezi jejich občany, na maloobchodní úrovni, tak na úrovni centrálních bank. Minulý týden se Bank of China stala součástí London gold fix, což je opatřením, které Číně dává její právoplatné postavení a to největší trh se zlatem na světě!

V zákulisí jsou Číňané velice aktivní a snaží se nově uspořádat mechanismus globálního osídlení. A chtějí vidět jak renminbi a zlato sehrají důležitou roli v nadcházejícím MMF SDR. A pokud jde o multi-laterální bankovnictví, Číňané začínají mluvit o tom, že IMF a Světová banka reprezentují spíše americké zájmy, než zájmy globální!

Takže Číňané byli v prosazování své vlastní, rychle se rozvíjející banky, velice aktivní. Myslím si, že vzestup multi-laterálního uspořádání, lépe než nadvláda jednoho, bude pro zlato dobré, ale špatné pro americký dolar!


A třetí věc, která má co do činění s důvěrou, v tomto systému finančních dluhů, fungujících po celém světě, je věta JP Morgana: „ ZLATO JSOU PENÍZE, VŠECHNO OSTATNÍ JE ÚVĚR!“. Takže si myslím, že zlato si povede velice dobře!