pondělí 1. února 2016

Čína „ztrácející se víra v akciové trhy a měnu ?“ - importuje nejvíce zlata od roku 2013!

Když jsme se před pěti měsíci zaměřili na aktiva, o kterých jsme byli přesvědčeni, že i přes devalvaci čínské měny budou úspěšné, zaměřili jsme se na zlato a bitcoin.

Čínská náklonnost ke zlatu je zřejmá a proto nás nemůže překvapit nárůst dovozu zlata do Číny. 

Nicméně z historického hlediska je zlato zatím jedinou udržitelnou hodnotou, která přežila všechny měny, které jsou lidstvu známy.

A to je důvod, proč bychom neměli být zaskočeni dalším tlakem na vyšší ceny bitcoinu. Pokud se několik set milionů Číňanů rozhodne, že nastal ten správný čas k použití bitcoinu jako kapitálové měny a rozhodnou se investovat jen nepatrný zlomek z 22 bilionů dolarů z čínských vkladů v bitcoinu, (jejichž celková tržní kapitalizace byla jen něco málo přes tři miliardy dolarů) mohli bychom se stát svědky další bitcoin bubliny, která by dosáhla nejvýše, co se zatím kdy této digitální měně povedlo!

Cena bitcoinu byla 225 dolarů, nyní, po pěti měsících se obchoduje na ceně okolo 400 dolarů.
Zpátky, ale ke zlatu. Mohla by se Čína soustředit výhradně na bitcoin, jako na kapitálovou kontrolu a neuškodit tak zlatu? V prosince 2015 dosáhl import zlata z Hong Kongu nejvyšší úrovně za poslední dva roky. Investoři totiž ztratili důvěru v akciové trhy, bojí se oslabení měny a proto propadli nákupu drahých kovů!


Podle informací Bloombergu vzrost nákup zlata za poslední měsíc z 66.8 tun zlata na 111.3 tun. Nákup zlata vzrostl v roce 2015 na 774,1 tun z 750,8 tun v roce 2014. A pomalu dorovnává rekordní prodej z roku 2013, 1 108.8 tun zlata. Je těžké se dostat k celkovým číslům, protože pevninská Čína data nezveřejňuje!
Podle agentury Bloomberg využili investoři po šesti letech nejnižší cenu, aby se dostatečně zásobili drahými kovy.

Generální ředitel společnosti GoldSilver Central v Singapuru, Brian Lan, uvedl: „Jak klesaly akcie a Juan skončil v roce 2015 s rekordní ztrátou, ohlíželi se lidé na jiných investičních alternativách a to je důvod, proč byl o zlato takto velký zájem!“

Wang Shunyang, analytik společnosti SMM Information & Technology uvedl: „ V uplynulém roce byl akciový trh velmi volatilní a zatím co Juan začal oslabovat, mohou investoři najít útěchu ve zlatě!“

To nebyla je rostoucí poptávka po zlatě, ale skok do fyzického kovu, Wang ještě dodává „V roce 2016 odteklo z SGE (Shanghai Gold Exchage) 2,596.4 tun žlutého kovu oproti 2,197 tun před dvěma lety!“

Hong Kong nebyl jediným zdrojem dodávek zlata do Číny. Švýcarské vývozy zlata vzrostly z 16.5 tuny zlata na 59 tun, jak uvedly webové stránky švýcarské celní správy.

Jinými slovy, po dvou letech se čínská populace vymanila z jedné bubliny a nyní praskla bublina kapitálová! Panuje chaos, zda se zaměřit na standardní akcie a měnu, nebo jestli se věnovat aktivům jako je bitcoin a zlato. Uvidíme, kdo zvítězí!