čtvrtek 29. ledna 2015

Situace ve Švýcarsku otřásá světem

James Turk : „ Rád bych učinil několik důležitých a kritických vyjádření o tom, co minulý týden uskutečnila Švýcarská Národní Banka. Na tuto situaci je potřeba se podívat pečlivě, protože má důsledky pro každého, kdo vlastní zlato a stříbro.“

Oznámení Švýcarské Národní Banky byla událost, která otřásla všemi světovými trhy. Stále vidíme následky, jednotliví aktéři oznamují ztráty, které jim vznikly a  bezpochyby existuje mnoho neplánovaných ekonomických důsledků, které se teprve objeví.

Tady jsou hlavní body, jak je vidím já a jak se týkají zlata a stříbra :
    
  • Centrální plánovači nazvali fix franku na euro „ peg“. To je politicky korektní termín, ale nesprávné pojmenování. Tento termín skrývá to, co se vlastně odehrává, což byl pokus Švýcarské Národní Banky o kontrolu ceny. V tomto případě kontrola ceny, za kterou je švýcarský frank měněn za euro.


  • Stanovení cen centrálními plánovači nikdy nefunguje.


  •  Je velice důležité si uvědomit, že trh je vždycky větší, než jakékoliv vlády, nebo skupiny vlád, které jednají ve shodě, s cílem zastavit trh, aby si dělal, co chce. V tomto případě trh jednoduše obsadil Švýcarskou Národní Banku. Švýcarská Národní Banka si nakonec uvědomila, že nelze koupit všechny nežádoucí eura. A to mě přivádí k poslednímu bodu.


  • Trh nemá rád extrémní nadhodnocování a naopak podhodnocování. Nakonec se ceny budou hýbat tak, aby aktiva dosáhla své reálné ceny, bez ohledu na to jak moc se budou centrální plánovači snažit udržet cenu.



Důležitý závěr, který bychom si z toho měli vzít, je ten, že všichni víme, že se centrální plánovači snaží přetrumfnout cenu zlata. Vždy je dobré mít na paměti, že nejslabší článek v řetězu se vždycky zlomí jako první. Pokus Švýcarska zadržet příliv nekrytých peněz je nereálný. Dříve nebo později se to muselo stát. Je to podobné tomu, co se v roce 1992 stalo s britskou librou.

Jak se bude světová ekonomická aktivita časem zhoršovat, budou se centrální plánovači stále zoufaleji snažit ovládat peníze a kapitál. Tyto prvky vidí jako možnou cestu k záchraně od platební neschopnosti bankovních systémů. Budou se snažit udržovat model sociálního státu a rozhodně nebudou poukazovat na zadlužené vlády. Nelze však udržet to, co je neudržitelné!


Cena zlata může nezadržitelně stoupat. Stejně jako tomu bylo předminulý týden, kdy švýcarský frank stoupl o 40 %.  V tomto případě je tedy lepší vlastnit fyzický kov, než papír a slib banky. I nadále je doporučováno hromadit cenné kovy, což je v současné ekonomické situaci bezesporu to nejlepší možné řešení! 

Žádné komentáře:

Okomentovat