pondělí 22. prosince 2014

Důvody upevnění ceny zlata a stříbra po zavření Comexu 8.12.2014

James Turk : „ Každý den je pozitivní, když není překročena nejnižší cena kovu z předchozího dne.“V Londýně se poněkud zmírnil intenzivní tlak v důsledku nižšího požadavku po fyzické dodávce kovu.

Je však potřeba zvážit, zda jsou LBMA reporty užitečné. Je to jen další kousek skládačky. GOFO má svoji přirozenou rychlost. Častěji  odráží to, co centrální banky chtějí, aby odrážely.
Musíme mít tedy na paměti, že GOFO je jen politicky korektní způsob, jak uvést skutečnost, že zlato má úrokovou sazbu, a to i když zlato bylo údajně demonetizováno v roce 1971 (Jinými slovy, demonetizace, tedy nahrazování zlata bankovními penězi a mincemi).

Takže GOFO není až tak důležité. Koneckonců, nemluvíme ani o DOFO a EURFO, kdy dolar a euro mají samozřejmě také stoupající sazby. Klíčovým bodem je úrok zlata (který se vypočítává odečtením GOFO z LIBOR) ve vztahu k úrokové sazbě dolaru nebo eura.

Půjčování zlata není opravdu konkurenční trh. Minimální výše úvěru je 30 000 Oz, což je zhruba jedna tuna a úvěrové nabídky jsou často prováděny v řádech několika tun. Takže vzhledem k velikosti  trhu s půjčováním zlata zcela dominují centrální banky. V podstatě mohou dělat úvěrové sazby zlata takové, jaké chtějí, aby byly. Úrokové sazby zlata jsou ještě více zmanipulovatelné než úrokové sazby dolaru nebo eura, jednoduše proto, že trh se zlatem je tak malý a proto snadněji kontrolovatelný, zvláště ve srovnání s ostatními měnami.

Ale na druhou stranu s LIBOR sazbou, téměř nulovou, je manévrování centrálních bank omezené. Buď zlato zaostává, což znamená, že úrokové sazby zlata jsou vyšší než sazby dolaru, nebo úroková sazby zlata jdou do záporu, což by znamenalo, že centrální banky musí někomu zaplatit, aby si půjčil jejich zlato. Obě tyto varianty jsou příznaky abnormálních podmínek na trhu. A podmínky na většině trhů po celém světě jsou skutečně abnormální, z důvodu měnové politiky centrální banky a jejích neustálých zásahů.

Bez ohledu na zprávy LBMA. Jsou to trochu fiktivní zprávy, stejně jako fiktivní hlášení Comexu. Co je ale důležité, je činnost samotného trhu, nikoliv vykazování zpráv a hlášení. V důsledku toho můžeme vidět rozruch aktivity kovu před zpomalením, které obvykle přichází s blížícím se koncem roku.


Překročením úrovně 1 220 dolarů se také potvrzuje, že desetiletí trhu se zlatem je zpět! 

Žádné komentáře:

Okomentovat