pondělí 12. ledna 2015

Ztrácejí centrální plánovači kontrolu nad zlatem, stříbrem a ostatními hlavními trhy?

James Turk: „ Klíčovým tématem pro rok 2015 bude i nadále finanční represe. Nicméně důležitá otázka, která zůstává nezodpovězena, zní :  Budou centrální plánovači, v příštích měsících,  ztrácet svoji kontrolu? Ztráta kontroly je zde zřejmá z mnoha důvodů. Především důvěryhodnost plánovačů je zcela jasně na ústupu. „

Lidé si stále více uvědomují, že pět let téměř nulové úrokové sazby a další formy finanční represe udělaly jen málo k oživení americké ekonomiky. Byrokraté ve Washingtonu neustále tvrdí, jak je americká ekonomika silná. A lidé tomu i nadále věří. Tato nepravdivá informace se úspěšně šíří prostřednictvím mainstreamových médií.

Způsob hry FEDu je stejný jako ten, který používá Mario Draghi (šéf ECB). Ten neustále mluví o QE* pro eurozónu. Ale nic se neděje! Jeho důvěryhodnost klesá ještě rychleji, než aktivita evropské ekonomiky.

Jde o to, že takto velký problém není řešen, vyjma Řecka. Kolaps řeckého hospodářství a vměšování ze strany ECB a MMF, aby se řecký dluh zdál provozuschopný, nám dávají jasný příklad toho, že sociální stát již není životaschopný politický systém. Co je pravdou v Řecku, platí i pro většinu Evropy, USA a většinu jiných zemí po celém světě. Aktivita ekonomiky se nevzpamatuje, pokud se zvyšují vládní zásahy a stupňující se daně.

Politici dali příliš mnoho slibů, které nemohou být splněny. Ale spoustou dluhů se snaží udržet jejich hru v chodu. Pro ekonomiku je velice těžké zvládnout toto zadlužení, a to i při téměř nulových úrokových sazbách. Zejména s ohledem na nízká procenta zaměstnanosti, která jsou klíčovým ukazatelem, ukazují a potvrzují  skutečnost, jak je ekonomika slabá. Pravda je taková, že předlužené vlády si udržují solventnost pouze díky možnosti tisku dalších peněz, kterými koupí vládní  dluhy.

Centrální plánovači mají tedy pouze dvě možnosti. Nepřiznají své dluhy, nebo zničí měnu své země! Tyto dvě alternativy musíme brát v potaz, až se budeme rozhodovat, jaké v tomto roce provedeme investice. A znamená to pro nás, že zlato je tou nejlepší volbou!

Následující tabulka ukazuje, že rok 2014 byl pro zlato dobrým rokem :



Zlato rostlo vůči všem hlavním světovým měnám, vyjma USD. Centrální plánovači se snažili na konci prosince 2014 dostat zlato na úroveň, aby zavřelo pod hranicí 1200 USD, a to se jim i podařilo, protože během prázdnin na konci roku jsou trhy nelikvidní. Silný nárůst zlata začátkem tohoto roku ukazuje, jak nepřirozený byl zásah plánovačů.





A proto v tomto roce očekáváme silnou dynamiku růstu jak zlata, tak stříbra.





·       * Kvantitativní uvolňování (QE) je nekonvenční měnová politika používaná centrálními bankami na podporu národního hospodářství, když konvenční monetární politika je neúčinná.

Žádné komentáře:

Okomentovat