čtvrtek 31. července 2014

Cena zlata bude narůstat


V dnešní době se potýkáme s geopolitickými i ekonomickými krizemi. Ale ruku v ruce s těmito krizemi jdou i změny na trzích. Vidíme investory na dvou největších trzích na světě, dluhopisů a akcií, jak jsou zcela lhostejní k tomu, co se kolem nich děje.

Co se týče zlata, Asie bude ve svých nenasytných poptávkách nadále pokračovat. Vzhledem k tomu, že Švýcarské rafinerie produkují asi 70 procent zlatých cihel na světě, jsou pro nás velmi důležité statistiky ze Švýcarska.

Nemůžeme být daleko od doby, kdy si svět uvědomí, že neexistuje žádné oficiální zlato uložené v západní měně. A není to jen západní měna, která začíná být vyčerpána, těžba zlata čelí stejnému problému. Jak můžete vidět na grafu níže, v posledních letech došlo k dramatickému poklesu nových objevů těžby zlata.
   
                 

               Zlato nalezené a vyrobené, ceny zlata, od roku 1999 do roku 2013


                    

Graf nám také znázorňuje, že dobrým rokem pro nalezení nových zásob zlata se stal rok 1995, kdy bylo objeveno přes 180 milionů uncí. A zde také můžeme vidět, jaký byl naopak propad v roce 2000, kdy bylo objeveno pouze něco málo přes 20 milionů uncí zlata. Tmavá horizontální čára nám ukazuje světovou těžbu v milionech uncí. Zelená horizontální čára pak značí rostoucí cenu zlata v dolarech za unci.



Na dalším grafu můžete vidět, jak rychle klesají počty objeveného zlata, jak se rapidně zvyšuje doba od nalezení zlata až po jeho výrobu. Sloupce v grafu nám označují, jak dlouho v jednotlivých letech trvá zpracování zlata, tedy od nalezení po zpracování. A jak můžete vidět, v roce 2019 to opravdu bude trvat 30 let!
   
                            Doba od objevení k výrobě, od roku 1985 do 2019


                  


Takže zlatý průmysl trochu strádá, počet objeveného zlata klesá, celkové jeho zpracování zabere delší dobu a vyšší náklady. Tyto faktory nabídky a cena, budou mít zásadní vliv na cenu zlata v příštích letech. A faktem je, že západní centrální banky nemají ve svých trezorech žádné zlato. Takže nejen investiční zlato bude vynikající investice v příštích letech, ale bude také chránit investory před úplným zničením jejich bohatství! 

Žádné komentáře:

Okomentovat